Въпреки болестта, станах баща

30.09.2010

Б.М.М мъж на 47г.

Бях диагностициран с ХМЛ през октомври 1998 г.

Всичко стана случайно. Около месец се чувствах отпаднал и имах температура 37,2-3℃.
Ходих на доктор и след прегледа ми изписаха първия път хапчета за гърло и витамини а след повторно посещение - антибиотик. Състоянието ми не се подобри, поради което се обадих на мой познат лекар, който ме прегледа за трети път и ми назначи пълни кръвни изследвания. След около 3 часа изследванията бяха готови и без да ми обяснява много много, приятелят ми ме насочи за спешна консултация с хематолог.
Същия ден бях приет по спешност в хематологичното отделение на болницата. На следващия ден ми пуснаха отново пълни изследвания, включително ми бе направена пункция на костен мозък. На по-следващия ден по време на визитация разбрах че имам Хронична Левкоза.


Престоят ми в болницата продължи 4 мес., като първоначално ми беше назначено лечение с хидроксиурея за намаляване на високата стойност на левкоцитите. След 3 седмици левкоцитите влязоха в нормални граници и ми бе назначен Interferon-α. При първоначалния прием на интерферона, организмът ми реагира с много висока температура и силни ставни и костни болки. Постепенно организмът ми привикна, но след приемането на всяка доза усещах леко повишаване на температурата, отпадналост и ставни болки. Температурата се повлияваше от парацетамол. Искам да ви обърна внимание, че има различни производители на интерферон и не всички са с еднакво качество. Няколко месеца се наложи да приемам такъв, произведен в Латвия, при което въпреки удвоената доза, кръвните ми показатели се влошаваха драстично.

След 5 –годишно лечение с Interferon-α, от приятел от Лондон разбрах за нов метод на терапия за моето заболяване с медикамент на фирма Новартис наречен Гливек. Започнах да търся информация по интернет за този медикамент. Четях всички нови публикации и споделях с лекуващите си лекари, които по това време не бяха запознати с Гливек. Постепенно медикаментът стана известен и се наложи в медицинската практика, след като много държави го приеха за нов стандарт в лечението на ХМЛ. Наложи се да почакам 3 години докато медикамента бъде осигурен от МЗ за около 50 човека в България, между които за щастие бях и аз. Когато преминах на Гливек всички нежелани ефекти от интерферона отшумяха. Естествено и новото лекарство имаше стрнични ефекти, които са описани в лекарствената листовка. Лично при мен това са задържането на течности, подутини под очите, стомашно, чревни разстройства и образуване на повече газове от обикновено.

След  едногодишно приемане на Гливек ставните болки напълно изчезнаха, общото ми състояние се подобри и след консултация с лекуващия ме хематолог отново започнах да практикувам любимите ми спортове ски и плуване. През цялото това време ежемесечно си правех и си правя кръвни изследвания, като по указание на лекуващия лекар и такива на костния мозък. Искам да подчертая, че винаги стриктно съм спазвал лекарските предписания по отношение на редовното взимане на лекарството в необходимата дозировка, благодарение на което отговорът ми към терапията се подобри във времето, достигайки до пълна ремисия.

Междувременно, бидейки на терапия с Гливек, през 2009 г. станах баща на напълно нормално момченце.