ОБЩУВАНЕ С ЛЕКАРСКИЯТ ЕКИП

Начало | Относно ХМЛ | ОБЩУВАНЕ С ЛЕКАРСКИЯТ ЕКИП

Пациентите страдащи от ХМЛ, често искат да знаят всичко, което могат да научат за заболяването и лечението за да могат да бъдат активни при вземането на решения за грижите за тях. Голяма част от хората са шокирани от факта, че имат рак. Нормално е да чувстваш голям физически и емоционален стрес след диагнозата. Някои хора са несигурни относно начина да говорят с лекаря и комбинацията от стрес и несигурност ги карат да не знаят какво или как да попитат.
Установи открит и честен диалог със твоят лекар и медицинска сестра относно твоята диагноза, предписаното лечение, как то би подействало, какви изследвания трябва да се направят, какви странични ефекти и усложнения могат да се очакват. По време на лечението си записвай въпросите, които ти идват на ум. Преди да се срещнеш с твоят лекар или лекуваща сестра, независимо дали е за първи път или в хода на лечението се организирай и си приготви въпросите, които искаш да питаш. Постави два или три по-важни за тебе въпроса най- отгоре в листа, той като времето може да бъде ограничено, но се погрижи някой от лекуващият ти екип да прочете въпросите, защото те могат да видят някой по- важен отколкото ти си мислиш.
Често близките до теб хора са загрижени за теб и искат информация. Поради нарастващите правила за поверителност, твоят лекар не бил дал информация на никой без твоето лично съгласие. За експедитивност е хубаво един член на семейството или твой близък да бъде твой представител пред лекарите, относно твоето състояние. За което лекарят трябва да бъде уведомен.