ХИМИОТЕРАПИЯ

Начало | Относно ХМЛ | ХИМИОТЕРАПИЯ

използват се медикаменти, който спират развитието на рака като или директно убиват раковите клетки или спират размножаването им. Лекарствата могат да бъдат давани през устата (перорална химиотерапия), или вливани през вена директно в кръвообращението (системна химиотерапия).

HYDROXYUREA (HYDREA)(хидроксиурея; хидрея) един от най-старите препарати за „контролиране” на заболяването. Спада към групата на алкилиращите субстанции и подтиска ензим отговорен за клетъчното делене. При лечение с хидрея се постига само хематологичен отговор- контролира само левкоцитния брой и органомегалията. Потискането на костния мозък продължава дни след спиране на медикамента.

MLPHALAN (ALKERAN) (МЕЛФАЛАН; АЛКЕРАН) друг представител на същата група цитостатици. В днешно време се използва рядко. Предизвиква по продължително подтискане на костния мозък след спиране на приема.

INTERFERON ALFA (интерферон алфа (Interferon α (Intron ®; Roferon ®) е белтък, който нормално се произвежда в организма и му помага да се бори с ракови клетки и инфекции. Интерферонът се произвежда и като лекарство. Смята се, че Интерферон алфа вероятно убива туморните клетки както директно, така и чрез стимулиране на нормалната имунна система. Комбинирането му със цитостатик води до постигането на хематологична и цитогенетична ремисия в определен процент от пациентите. Персистирането на BCR/ABL при PCR налага прилагането му в поддържаща дозировка.
Най - честите странични ефекти при приложението на Интерферон са грипоподобни оплаквания като температура, слабост и умора, мускулни и ставни болки. Инжектирането на Интерферона преди лягане, пиенето на повече течности и вземането на парацетамол помага за избягването на тези симптоми. Интерферонът понякога предизвиква депресия, която може да бъде и тежка. Редки странични ефекти са липса на апетит и нарушена функция на щитовидната жлеза.